E-lugeri uuendamine

Shoshana Zuboff "Jälgimis kapitalism"

Kõigepealt uurime, kes on Shoshana. Kusjuures, mulle väga meeldib ta nimi, nii eriline kuidagi. Aga see selleks, räägime siis temast, kes ta on selline.
Shoshana Zuboff ( sünd.18. november 1951) on Ameerika akadeemik ja kirjanik, kel on doktori kraad sotsiaalpsühholoogias Harvardi ülikoolist ja filosoofia bakalaureus Chicago ülikoolist. 1981 aastal läks ta Harvardi ülikoolis, kus temast sai teaduskonna üks esimesi ametis olnud naisi. Aastatel 2014-2015 oli ta Harvardi õigusteadusknonna Berkmani Interneti ja ühiskonna keskuse õppejõud. Ta on kirjutanud raamatud nagu "In the age of the smart machine: the future of work and power and the Support Economy: Why corporations failing individuals" ja "Kapitali järgmine episood". Ma kahjuks neid pole jõudnud lugeda. "Surveillance capitalism" jäi mulle silma, lugesin tutvustuse läbi ja tekkis suurem huvi, mistõttu ma ta ka ära ostsin. Peamised teemad selles raamatus, mille üle ta arutleb on inimkonna tulevik uute jõudude ajastul, milleks on digitaalne revulotsioon, kapitalismi areng aja psühholoogiluse individuaalsuse ajalooline esilekerkimine ja inimarengu tingimused.

Surveillance capitalism ehk järelvalve kapitalism on majandussüsteem, mis keskendub isikuandmete kaubaks muutmisele ja mille peamine eesmärk on kasumi teenimine. Shoshana kirjeldatud termin tekkis, kui Google eesotsas Adwordsiga nägid võimalust kasutada isikuandmeid tarbijate täpsemaks sihtimiseks. Suuremal hulgal andmete kogumisel võib olla erinevaid eeliseid üksikute inimeste ja ühiskonna jaoks, näiteks enese, ühiskonna ja teenuste optimeerimine. Kuid andmete hulgaline kogumine võib ohustada inimeste vabadust, autonoomiat ja heaolu.

Raamat algab analüüsiga, mis toimub praegu, kuidas me selleni oleme jõudnud, et tehnoloogiaettevõtted ( google, facebook, amazon ... ) koguvad me kohta teavet veebis ja müüvad seda kõrgemaile pakkujale, kelleks võib olla jaemüüja või valitsus. Kasumit ei teenita enam ainult meie käitumuse ennustamisest, vaid ka selle muutmisest. ( Siin kohal soovitan lugeda raamatut "Nudge" ). Meie käitumise põhjal suunatakse meile reklaame, klikkide põhjal uuritakse, kas me ostame midagi, mida me ostame, kaua otsustamiseks aega kulub ja nii edasi. Kõik, mis me netis teeme on andmed kellelegi ja neid saab müüa. Shoshana oma raamatus ütleb, et me ei ole mitte produktideks vaid algmaterjal, millest andmedete analüüsi põhjal saab toode, mida maha müüa. Shoshana Zuboff väitleb selles raamatus, et hetkel me oleme teelahkmel. Meil ​​on endiselt veel õigus otsustada, millises maailmas me tahame elada. Mida me otsustame kujundab nüüd ülejäänud sajandi. Meil on valikuteks: lubada tehnoloogial rikastada väheseid ja vaesustada paljusid või rakendada seda ja jaotada selle eeliseid kõigile. Uurides uue kapitalismi mõju ühiskonnale, poliitikale, ärile ja tehnoloogiale, paljastatakse võitlused, mis otsustavad nii järgmise peatüki kapitalismi ja infotsivilisatsiooni tähenduse kohta. Kõige kriitilisemalt näitab see, kuidas me suudame end ja oma kogukondi kaitsta ning tagada, et oleme pigem digitaalse ajastu valitsejad kui selle süsteemi orjad.

Kui muretsed, et raamat on kindlasti nii raske lugeda ja seda kätte sa võtta ei taha, siis see on küll asjatu. Raamat on kirjutatud lihtsas maakeeles ja rütm on ka väga ladus. 150 lehekülge on tal viiteid erinevatele artiklitele ja raamatutele, kust ta on oma andmed saanud. Samuti on ta kasutanud interviuusid tehnoloogia firmade töötajatega. See raamat on parim, mis ma olen lugenud uuel aastal 2021. Soovitan!





Kommentaarid