E-lugeri uuendamine

Hyenseo Lee lugu ehk tüdruk 7 nimega

 "Ainus tõeline vangla on hirm ja ainus tõeline vabadus on vabadus hirmust." Aung San Suu Kyi

Hyenseo Lee räägib meile oma loo, kuidas ta oma kodust Põhja-Koreast otsustas putku panna. Põhja-Korea nagu me teame on kinnine riik, kuhu keegi ei pääse. Turismi on hakatud nüüd aretama, aga seegi on väga hoolikalt kontrollitud. Kõik on seal kontrolli all. Kui miskit ei meeldi, siis sellest ei räägita julged iitsatada, siis saadetakse sind heal juhul gulagi, halvemal juhul kaotad elu. 
Ma ei kujuta ette elada elu kartuses, olleks kogu aeg ärkvel mõteldes, mis mu naaber kuulis või arvab. Kas ehk keegi lausa kadedusest läheb mu peale valitsusele kituma? 
Hyenseo lugu algab tema lapsepõlvest. Ta räägib väga lihtsalt, kuidas elati diktatoorirezhiimis. Talle, nagu kõigile teistele riigi elanikele, tundus see kõik normaalne. Neid kasvatati usus, et Põhja-Korea on perfektne, ülejäänud maailm on paha-paha. 
7-aastaselt näeb ta esimest korda pealt inimese hukkamist. Põhja-Koreas olevat see täitsa normaalne nähtus. 
90-nendatel algab nälja periood. Hyenseo ema toob koju kolleegi õe kirjutatud kirja, kus ta kirjeldab oma olukorda. Nad on viiekesi surma ootamas. Neil pole suutäit juba nädalaid. See kiri shokeeris Hyenseod, kes oli oma riigist väga kõrgel arvamusel ja arvas, et nende suur liider ei lase neil ju ometi nälga surra. Aga ometi nii juhtus, paljud said tunda nälga, üle miljoni inimese suri nälga. 
17-aastasena Hyenseo otsustas minna paariks kuuks Põhja-Koreast välja. Kuna ta elas Hyesanis, mis on pisike külake Hiina piiri lähedal. Kahte riiki lahutab vaid Amnok jõgi, mis mõnes kohas oli kitsas, mis tegi jõe ületamise kergeks. 
Nii ta läks. Hyeonseo seiklus sai alguse Hiinas ning lõpuks jõudis ta Lõuna-Koreasse. 
Ta jutustab meile oma seiklustest ja sekeldustest, mis nii mõnegi kibestunuteks muudaks, suutis ta jääda inimlikuks. Ka tema jutustus õhkub inimlikkust, tema tahet jagada, et inimesed teaksid mis toimub varjatud müüri taga, aga mitte selleks, et kätte maksta. 
Oma teel kohtub ta ka heade inimestega, kes tema käekäiku mõjutavad positiivselt! Juhtumid, mis panevad sind uskuma võõraste inimeste headuses! 
Nii hästi ja ausalt kirja pandud lugu, mis inspireerib. 
Ta kutsuti rääkima ka oma lugu TEDX-sse seda saate vaadata siit
Kindlasti soovitan ka seda raamatut lugeda! 



Kommentaarid