E-lugeri uuendamine

Elu 3.0 Max Temarkilt

 Me elame ühel väga huvitaval ajastul -digiajastu, kus kõik mis vähegi võimalik me üritame automatiseerida ja digitaliseerida. Küsimus, kas me töötame targale masinale või töötab tark masin meie heaks, tõstatati juba 1981 aastal. Siiani vaieldakse selle üle. Pessimist optimisti vastu. Tegelikult ega see nii kerge polegi ju. 
Max, teadlasena, näeb meie digiajastu kulgu ülimalt optimistlikult. Uued töökohad luuakse ja meil saab olema eesmärk kohe kindlasti. Milline see saab olema, eks see ole me endi otsustada. 
Digitaliseerimis, tehisintellekti arengut peatada ei saa. Ajas tagasi minna ju ei saa, ikka edasi. Nii, et me peame sellega harjuma elama ja ajaga edasi liikuma. See aga tähendab ka, et me peame oma teadmisi ümber hindama ja endid edasi arendama ning muudkui õppima. Ei saa loorberitele puhkama jääda ja oodata, et vat nüüd ma lõpetasin kooli ära ja aitab nüüd küll õppimisest. No, ei aita! Kogu aeg on vaja end täiustada, et uue kiire eluga kaasas käia. 
Igatahes. Tegmark kutsub meid kaasa rääkima me enda tulevikust. Millisena me seda siis tahame näha? Milline peaks olema me laste elu? Mis moodi tehnoloogia meid mõjutab? Kuidas me saame endid harida, et uue eluga harjuda? 
Ma töötan IT firmas ja masina õppimine ( machine learning ), tehisintellekt ( artificial intelligence ), andmete töötluse teadus ( data science ), automatiseerimine, blockchain on praegusel ajal top teemad. 
Masinad saavad targemaks ja õpivad rohkem. Me ise ehitame neid masinaid, anname neile andmeid töötluseks ja siis jälgime, mis edasi saab. Kõik on huvitav, aga samas ka veidikene hirmutav. Aga kindlasti iga muutus on hirmus ja esialgne reaktsioon on vastu võitlemine. Pole vist nagu mõtet? See oleks sama nagu tuuleveskiga mõõgavõitlus, kasutu. Tuleb kaasa minna ja kindlasti kaasa rääkida. 
Minu arvates räägitakse liiga palju teemal "ma kardan, et me tööd kaovad ära", aga peaks rääkima hoopis "mis moodi me turvalisus tagatakse". Mis juhtub kui "hull teadlane" või hoopis "sotsiopaat, kel liiga palju raha ja võimu" hakkab me elu ja turvalisust mõjutama? Tehisintellekt õpib meie endi antud andmetest. Mis saab kui keegi neid andmeid manipuleerib? Kes tagab meile teadmise, et kõik on "turvaline"? Digisõda uute relvadega? Nii palju on asju mille peale mõtleda ja millest rääkida. 
Max koos oma naisega asutasid non-profit organisatsiooni nimega "Future of Life Institute", et meie turvalisust digiajastul uurida. Kusjuures üks annetajatest on ka me oma eestlane Jaan Tallinn, Skype üks asutajatest. Suurim annetaja muidugi Elon Musk, kellele digiturvalisuse teema tundub olevat südame lähedane :) 

Mul on nii palju mõtted sellel teemal, et kipun laiali valguma. Aga kui sindki see teema huvitab siis kndlasti soovitan seda raamatut lugeda. Mõnus ja mõtleva panev. Ka siis kui sa arvad, et digiajastu on paha-paha, ikka loe. Võib-olla avastad sinagi midagi uut ja ägedat. 



Kommentaarid