E-lugeri uuendamine

Natukene Taimaa teemalisi raamatuid

 Enne Tai külastamist, see aasta, soovisin leida, midagi mis kirjeldaks Tai ühiskonda ja inimesi. Lootsin leida ka Tai kirjanikke. Kahjuks valik on suhteliselt piiratud. Nii, siit ka mu üleskutse, kui oskad soovitada mõnda Tai kirjanikku siis palun soovita, võib olla eesti, inglise, itaalia, hispaania või äärmisel juhul ka vene keeles. 
Mina suutsin leida suure otsimise peale Euroopas kaks raamatut, mille ma kohe endale ka ära tellisin. 
"Little Angels" ja "Phra Pharang", mõlemad on kirjutatud inglasest munga poolt, kes läks Taimaale budismiga tegelema. Peter Robinson neljakümne viie aastane ärimees jättis oma elu Inglismaal ja kolis Taisse. Ta võttis omaks tai munga elustiili ja üritas sellega üheks saada, nimeks sai ta Phra Pharang ehk vend välismaalane. "Phra Pharang" raamatus kirjeldab Peter, miks temast sai budist, kuidas ta elu kujunes, mis moodi ta elas ja kuidas temasse suhtuti. Budisti kloosrtis oli ta siiski tol ajal ainult üks "valge". See on huvitav vaatenurk budismile seest poolt vaadates. Minu jaoks oli see väga inspireeriv lugu. Ma ei ütle, et see on nüüd suur nobelile kandideeriva väärtusega kirjutis oleks stiili poolest, kuid lugu on aus ja kaasahaarav. 
"Little Angels" räägib aga munkadest, kes lapse eas budismi kloostrisse elama lähevad või pannakse. Iga lugu on erinev, kurb ja kaasahaarav. 
Mõlemate raamatute ostmise puhul annetad ka Phra Pharangi poolt loodud ühingusse SET Tais, mis toetab tailaste hariduse saamise võimalust. Lähemalt saad lugeda tema veebilehelt.

Bangkokis ringi kolades leidsin kasutatud raamatute poe ja sealt soetasin endale suure otsimise peale veel 2 raamatut inglise keeles, mis räägivad Taist.

"Thailand joy", mis on ühe maalt pärit tüdruku lugu, kes läheb leiba teenima Bangkoki, kuid satub prostituudiks. Ja kuidas ta sellest olukorrast välja tuleb. Lihtne lugemine, kuid ei midagi erilist. 

Minu lemmikuks sai "Slithering South" Steven Van Beek´lt, raamat räägib loo mehest, kes 70nendatel otsustas endale paadi lasta ehitada ja siis hakata Põhja Taimaalt Bangkoki sellega sõitma mööda Ping jõge. Ta räägib oma intrigeeriva loo, kirjeldab inimesi kellega kohtus ja kohti kus käis. Hästi kirjutatud lugu, mis on päriselus toimunu põhjal kirjutatud. Siiras kirjutamis stiil. Siiani mu lemmik Tai teemaline raamat, mis ei ole seotud prostitutsiooni või budismiga. Vaid kirjeldabki Tai metsikut ühiskonda, loodust ja lihtsaid inimesi, kes seal elavad. 




Kommentaarid