E-lugeri uuendamine

Tsitaate kolmelt prantuse kirjanikult

Kes küll ei teaks Voltiare´i, Prantuse valgustasaja üht kuulsaimat filosoofi ja kirjanikku. Tema satiirilised kirjutised türannia, fanatismi ja julmuse vastu levisid rahva seas ning millele ka jõudsalt reageeriti. Tema kirjutised mõjutasid Euroopa tsivilisatsiooni suunda ja olid inspiratsiooniks ka ameerika revolutsionääridele nagu Thomas Jefferson ja Benjamin Franklin
Voltaire
Tema stiil, mu arvates siis, ei jäta kedagi külmaks. Paneb mõtlema, aga samas ka loob hea tuju. Mõned mu lemmikud tsitaadid temalt: 

Otsusta inimese üle pigem ta küsimuste kui vastuste järgi. 

Ma ei nõustu sinu arvamusega, aga ma võitlen surmani, et sul oleks õigus oma arvamus välja ütelda. 

Armasta tõde, andesta vead. 

Mis on sallivus? See on inimkonna tagajärg. Me kõik oleme tehtud nõrkustet ja eksimutest, anda üksteisele andeks me rumalused on esimene loodusseadus.

Kahtlemine pole meeldiv, kuid kindlus on naeruväärne. Ainult idioodid on kindlad, selles mis nad ütlevad. 

Religioon eksisteerib ajast, mil esimene silmakirjalik kohtus esimese imbetsilliga. 

Kui Jumalat ei eksisteeriks, oleks vaja ta välja mõelda. 

Sallivus pole kunagi kodusõdu põhjustanud; sallimatus on maa veresaunadega katnud. 


Balzac, realismi ajastu üks kuulsamaid 19nenda sajandi prantsuse kirjanikke. Eesti keeldegi on tõlkitud mitmeid ta raamatuid. Kuulsamad on "Isa Goriot" ja "Kurtisaanide hiilgus ja viletsus". 
Pariisis käies ja Seini ääres kasutatud raamatuid uudistades ostsin ka oma esimese prantsuse keelse raamatu, milleks oli Balzaci komöödiline näidend "Une ténébreuse affaire". Plaanisin ja siiani üritan õppida prantsuse keelt. 

Balzac

Rumalad räägivad minevikust, targad olevikust ja hullumeelsed tulevikust. 

Ebaõnn on geeniusele sillutis, kristlasele ujula, võimeka mehe aare ja nõrkadele kuristik. 

Naine on maailma kuninganna ja soovide ori. 

Rikkaks saadakse, elegantseks sünnitakse.

Ema süda on nagu kuristik, kust alati leitakse andestus.

Armastus pole ainult tunne, vaid ka kunst. 

Inimene sureb esimest korda, kui kaotab entusiasmi.

Meie aja haigus on üleolek. Pühakuid eksisteerib rohkem kui nišše. 


Ei saa üle ega ümber kuulsast Alexandre Dumas´st, ajaloolise romaanide meister. Tema raamatuid olen lugenud, filme vaadanud ja loeksin neid veelgi mitmeid kordi. Tema raamatute abil oli võimalik end ajaloo rüppe unustada ja nautida hetki koos möödunud aja tegelastega. No, kes siis ei mäletaks musketäre või krahv Monte Kristot. 

Armukadedus on kunst tekitadada endale veel rohkem kurja kui teistele. 

Ajalugu on nael, millele riputan romaanid. 
Alexandre Dumas (isa)


Sõbrad, kelle oleme kaotanud, ei puhka maa peal nad on maetud meie südametesse; nii on tahtnud Jumal, et me kannaksime neid endiga koguaeg kaasas. 

Reisimine tähendab elamist kogu selle sõna tälikus ulatuses; see on mineviku ja tuleviku unustamine olevikus; see on täielik hingamine, kõigest rõõmu tundmine, loomingu omandamine nagu see kuulukski teile; see on kullakaevanduste otsimine kohtadest, kus keegi pole veel kaevanud, õhust mida keegi pole näinud, see on rahvahulgast möödumine ja koguda rohust pärleid ning teemante, mida mõned, teadmatuse ja hajameelsuse tõttu lumehelvesteks ja kastepiiskadeks pidas.

Tsivilisatsioon on tekitanud vajadusi, pahesid, fiktiivseid isusid, mis mõnikord lämmatavad meie head vaistu ja viivad meid kurjani. 

Poltiikas, mu kallis, teate sama hästi kui mina, seal pole mehi vaid on ideed, tunnete asemel on ideed; Poliitikas ei tapa sa inimest, vaid kõrvaldad takistuse, ja see on ka kõik. 

Selles maailmas pole ei õnne ega õnnetust, on vaid võrdlus ühe ja teise seisundi vahel. Ainult need, kes on kogenud äärmist valu, suudavad tajuda äärmist õnne. 
Arusaamaks, kui ilus on elada, peab olema tahtnud surra.

 

 


 






Kommentaarid