E-lugeri uuendamine

Maagiline Jodorowsky

Jodorowsky avastasin ma kümme aastat tagasi, kui ma sõbraga rääksisin. Tol ajal ma itaalia keelega väga sina peal ei olnud, aga üritasin siiski lugeda tema raamatut. 
Jodorowsky on huvitav tegelane. Tarot õpetlane. Esseist. Teatrirezisöör. Filmitegija. Näitleja. Helilooja. Traditrooniline prantsuse luuletaja. No peaaegu nagu Hunt Kriimsilm ja seitse ametit. 

Jodorowsky puutus 60nendatel kokku Mehhiko ravitseja Pachitaga. Ta tõmbas korrelatsiooni naise ja sürrealismi vahel. Pachita kasutab ravitsemismeetodeid, millel pole tavameditsiinis mitte mingit seisukohta ja puudub väärtus. Sageli kasutas Pachita patsiendi reaktsioone, mis panid neid ise teed võtma paranamiseks ja positiivse jõu leidmiseks või leppima haigusega. Jodorowsky oli ravimeetoditest lummatud, et arendas välja kunstivormi mille eesmärgiks on tervendamine. Ta nimetab seda "psühhomaagiaks". 
Selle abil, mida ta nimetab "lühiajaliseks teoks", pakub ta vestluskaaslasele zesti mille ta peaks tegema. Täiesti loogikavaba, kuid on laetud häiriva emotsionaalse mõjuga, mis paneb inimest nägema ja tajuma oma tegelikkust teisest vaatepunktist. Zesti ära tehes jõuab ta probleemi uuele tajule. 
Näiteks üks inimene rääkis oma majandusprobleemidest, öeldes talle, et tal pol ekunagi sentigi taskus olnud. Jodorowsky palus tal kaks münti kingadesse liimida, et kõndides tänaval kuuleks ta müntide heli. 
Jodorowsky eesmärk on anda konstruktiivne ja positiivne tulemus negatiivsele. 

Minu kätte juhtus raamat "Psicomagia", mis on vestlus Jodorowskiga tema meetoditest, mida ta on kasutanud ja mis on olnud edukad. Mõndades kohtades lugesin ja muigasin, kas tõesti töötavad sellised imelikud meetodid. 
Kuna pole proovinud, ei tea ütelda. 

Samas raamat mulle meeldis väga. Kuigi ma arvan, et pole kõigile see lugemine. Eriti, kes ootavad numbrilisi fakte. Et seda raamatut mõista, peab olema niiöelda avatud mõistmisega. 
No täpselt nagu loed horoskoopi, eksju. Mõned loevad ja võtavad kõike tõena, teised jälle hoiavad eemale, mõteldes et see on sulaselge idiootsus. 
Mulle Jodorowski raamat meeldis, selleks et mõista paremini tema meetodeid ja arusaama elust, proovin lähiajal veel ta raamatuid lugeda. 

Oled sa temast kuulnud? Mis on sinu arvamus? Usud maagiasse ja nõidadesse? Jaga mõtteid kommentaaridesse. :) 







Kommentaarid